Vragen? Bel 085 301 2944

Alle dashcams Gratis verzending én 2 jaar garantie

Sinds 2013 dé BlackVue expert!

Keuzehulp – Welke dashcam kopen?

Dashcam kopen

Een dashcam. Steeds meer mensen schaffen er eentje aan. Zelfs in Nederland, waar alles zo goed geregeld is. In dit artikel zullen wij u uitleggen waarom ze dit doen, en zullen we u begeleiden om de juiste keuze te maken in het type dashcam. Een dashcam wordt gebruikt om de weg vóór (en/of achter) u te filmen. Zo heeft u constant bewijsmateriaal van hetgeen er voor u gaande is. Dit kan leuke en grappige beelden opleveren, maar ook hele serieuze en waardevolle beelden. Want wat als iemand langs uw auto rijdt en uw spiegel er af rijdt? Of u van achteraan aanrijdt, en wegrijdt? Het belangrijkste is dat u zelf ongedeerd blijft, maar uiteraard wilt u ook graag weten wie de dader was, zodat u de schade vergoed kunt krijgen. Een ander voorbeeld: u heeft schade aan uw auto en snapt niet waar dat vandaan komt. Het is een probleem waar veel automobilisten ooit in hun leven mee te maken krijgen. Voor vandalen is het een koud kunstje om uw auto midden in de nacht de bekrassen, of een spiegel weg te slaan. De dag daarop staat u machteloos: niets of niemand heeft gezien wat er gebeurd is en belangrijker nog, door wie. U begrijpt het al, een dashcam is niet alleen onderweg noodzakelijk, hij kan zelfs ‘s nachts uw toezichthouder zijn, wanneer u zelf niet eens aanwezig bent. Hoe dat precies gaat leest u hieronder.

Onze top 4 bestverkochte dashcams

Hoe werkt een dashcam?

Een dashcam is eigenlijk niets meer dan een kleine videocamera, die boven uw dashboard aan de voorruit (of achterruit) wordt gemonteerd. De camera legt uw gehele autorit vast. De dashcam neemt telkens op in kleine fragmenten, telkens wordt er een stukje geheugen op de geheugenkaart bijgeschreven. Zodra de geheugenkaart vol is, wordt steeds het oudste stukje geheugen verwijderd. Dit is dus steeds de oudste minuut. Zo heeft u altijd een flinke hoeveelheid aan beelden op uw camera. Nu zult u zichzelf afvragen: wat als ik een ongeluk krijg en de dashcam blijft doorfilmen zodat dit ongeluk niet meer op de geheugenkaar staat? Goede vraag. Gelukkig zijn dashcams zo ingericht dat ze snelle versnellingen of vertragingen met behulp van een G-sensor automatisch opslaan in een speciale map, die nooit verwijderd wordt. Alle dashcams beschikken over deze G-sensor, dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Een andere handige functie waar veel dashcams over beschikken, is de parkeermodus. De zogeheten parking mode is erg handig als u uw auto ’s nachts (of overdag) ergens parkeert, en er bijvoorbeeld wordt ingebroken. Het apparaatje springt automatisch aan bij beweging en legt het tafereel vast. U kunt de opnamen vervolgens als bewijsmateriaal aanvoeren bij het doen van de aangifte. Let op, voor de parkeermodus heeft u in de meeste gevallen wel een constante voedingskabel nodig. Deze kost in de meeste gevallen €19 tot maximaal €49. U kunt ervoor kiezen om deze constante voeding door ons te laten inbouwen, zodat ook alle kabels netjes zijn weggewerkt.

Waarop moet ik letten bij de aanschaf?

Beeldkwaliteit

Als u besluit een dashcam te kopen, zijn er een aantal zaken waar u goed op moet letten. Zo is de beeldkwaliteit één van de belangrijkste eigenschappen van een dashcam. Zonder goede beeldkwaliteit, kunnen uw opnamen waardeloos zijn. Bedenk dus van tevoren het volgende: rijdt u vaak overdag, of ook ‘s nachts? In dat geval kan een goede nachtvisie handig zijn. Het is dus zaak om goed te kijken naar de opname-kwaliteit van de camera. Heeft deze VGA, HD of Full HD, Quad HD? Aan de resolutie kunt u ook vaak zien hoe goed de beeldkwaliteit is. Kijk vooral ook de video’s bij elk product om een goed beeld te krijgen van de beeldkwaliteit!
  • VGA: beelden zijn korrelig en kentekens zijn vaak niet leesbaar
  • HD: beelden zijn voldoende, maar het verschilt redelijk per leverancier. Even goed video’s bekijken dus!
  • Full HD: over het algemeen zit u met Full HD wel veilig. Toch zit er nog veel verschil in met resolutie. De allerbeste dashcams nemen zo scherp op, dat u zelfs zeer ver weg alles duidelijk kunt onderscheiden. U komt dan al snel bij het merk Blackvue of Thinkware terecht
  • Quad HD: dit is momenteel de meest geavanceerde beeldkwaliteit die een dashcam kan bieden. Houd er wel rekening mee dat deze dashcams vaak in hoge resolutie filmen, dus dat de geheugenkaart ook sneller vol raakt. Een grotere geheugenkaart is dus niet overbodig.

Kijkhoek

Naast de beeldkwaliteit, is het van belang om aandacht te besteden aan de kijkhoek. Hoe groter die is, hoe meer u kunt vastleggen. Wij raden altijd aan om een zo groot mogelijke kijkhoek te nemen. In dit geval neemt u ook de dode hoeken mee. Wilt u een nog grotere kijkhoek? Dan kunt u overwegen om een dashcam met achtercamera aan te schaffen. Zo heeft u ook achter u nog een groot beeld. Wanneer beide camera’s een grote kijkhoek hebben, heeft u vaak het grootste gedeelte van uw auto gefilmd.

Dashcam kopen: alleen voor of ook achter?

Zoals wij net al aangaven, kunt u er voor kiezen om een dashcam aan te schaffen waarmee ook de achterkant gefilmd wordt. Maakt u zich zorgen over of het nuttig is en over de kosten? Geen paniek: bij sommige dashcams is het mogelijk om eerst alleen een voorcamera te nemen, zodat u later nog kunt beslissen of u een losse achtercamera wilt. Wat in uw situatie het meest nuttig is, hangt mede af van uw doel. Vindt u het gewoon leuk om uw eigen autoritten op te nemen, bijvoorbeeld op vakantie, dan volstaat een enkele dashcam, dus aan de voorkant. Beschikt u echter over een dure auto en wilt maximale bescherming en altijd terug kunnen vallen op bewijsmateriaal? Dan adviseert Dashcams.eu om een dubbele dashcam te nemen, en deze door ons te laten installeren met behulp van de parkeermodus. Het spreekt voor zich dat u dan dubbel beschermd bent. Dieven of vandalen die uw geparkeerde auto van achter benaderen zullen worden gedetecteerd, waarna de camera aan gaat. En wordt u bij een aanrijding van achter geraakt, dan heeft u het allemaal op beeld.

Dashcam inbouwen of niet?

Als je een dashcam hebt gekocht moet je deze ook nog installeren in je auto. Dit kan je zelf doen, maar de ervaring leert dat laten inbouwen vaak een betere optie is. Het is niet eenvoudig om een dashcam in te bouwen en daarom is het slim om dit door een inbouw specialist te doen. 

De waardering van www.dashcams.eu/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 49 reviews.