Tijdens de vakantieperioden trekken veel Nederlanders eropuit met hun auto. Wil je ook in het buitenland je dashcam gebruiken? Houd er dan rekening mee dat de wetgeving voor dashcams per land sterk verschilt. In sommige landen zijn dashcams zelfs verboden. In dit artikel zetten wij de regels voor dashcam gebruik van de populairste Europese vakantiebestemmingen op een rij.
In een eerder verschenen artikel zijn wij al uitgebreid ingegaan op de wetgeving binnen Nederland voor dashcams. In ons land neemt de populariteit van dashcams snel toe en lijkt ook de Nederlandse overheid de meerwaarde in te zien. Hoewel je ook in Nederland natuurlijk zorgvuldig moet om gaan met het beeldmateriaal in verband met de privacywetgeving, krijgen dashcams hier redelijk ruim baan.
In andere Europese landen is dat helaas niet altijd het geval. Wie niet op de hoogte is van de lokale wetgeving, kan voor vervelende verassingen komen te staan zoals fikse boetes. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen door je vooraf goed in te lezen. Daar helpen wij jou graag bij!
Regels voor dashcams populairste vakantielanden
Hieronder geven wij voor de populairste vakantiebestemmingen binnen Europa de regels weer zoals die in 2019 gelden. Ook wanneer je alleen op doorreis bent in het betreffende land dien je daar op dat moment aan de regels te houden.
Houd er rekening mee dat wetgeving omtrent dashcam gebruik nog continu verandert. Bij twijfel kun je ook organisaties zoals de ANWB raadplegen.
België
In België mag je onderweg zonder problemen je dashcam aanzetten. Beeldmateriaal waar mensen of kentekens herkenbaar in beeld komen mogen echter niet zonder toestemming online gepubliceerd worden!
Frankrijk
Net als in België mogen in Frankrijk dashcams gewoon gebruikt worden, maar moet er wel rekening worden gehouden met de privacywetgeving.
Spanje
Hoewel dashcams in Spanje niet officieel verboden zijn wordt het gebruik ten strengste afgeraden. Allereerst omdat de Spaanse overheid bang is dat een dashcam net zoals een mobiele telefoon onderweg voor afleiding kan zorgen en daarnaast omdat de Spaanse privacywetgeving zeer streng is.
Duitsland
Hoewel dashcams niet verboden zijn in Duitsland mag beeldmateriaal onder geen enkele voorwaarden gepubliceerd worden. De conclusie luidt daarom dat je jouw dashcam maar beter uit kunt zetten in Duitsland om mogelijke problemen te voorkomen.
Luxemburg
In Luxemburg zijn dashcams per definitie verboden. Filmen met een dashcam is hier altijd strafbaar.
Oostenrijk
Ook in Oostenrijk zijn dashcams en het gebruik daarvan verboden.
Zwitserland
In Zwitserland zijn dashcams niet verboden, maar zijn ze heel kritisch op het gebruik. Beeldmateriaal mag in geen enkel geval online gepubliceerd worden.
Italië
In Italië kun je met een gerust hart je dashcam aanzetten. Beeldmateriaal mag eventueel ook online geplaatst worden, mits mensen en kentekens niet herkenbaar in beeld komen.
Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk hoef je geen problemen te verwachten omtrent het filmen met dashcams. De Britse overheid juicht het gebruik zelfs toe en beeldmateriaal wordt altijd meegenomen bij juridische procedures.
Scandinavië
In alle Scandinavische landen (Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken) mag je filmen met een dashcam, zolang deze op geen enkele manier het zicht van de bestuurder belemmert en de lokale privacywetgeving gerespecteerd wordt. Zo is het in Denenmarken niet toegestaan om zonder expliciete toestemming te filmen op privéterrein.
Dashcam aanschaffen
Met dit artikel hopen wij je meer duidelijkheid te hebben gegeven over de dashcam wetgeving in diverse Europese landen. Op deze manier ga je goed voorbereid op reis. Staat jouw vakantiebestemming er niet tussen? Raadpleeg dan de website van de ANWB of informeer bij jouw reisorganisatie of accommodatie.
Ben je nog op zoek naar een geschikte dashcam? Bekijk dan het complete assortiment dashcams in onze webshop.