Vragen? Bel 085 301 2944

Alle dashcams Gratis verzending én 2 jaar garantie

Sinds 2013 dé BlackVue expert!

Privacy dashcam beelmateriaal

Wat je wel en niet moet doen met dashcam beeldmateriaal

Een dashcam maakt continu opnames tijdens je ritten, ook als je auto stilstaat dankzij de parkeerfunctie. Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken, maar het kan gebeuren dat jouw dashcam een verkeersongeval, overtreding of zelfs beelden van een misdrijf vastlegt.

Een dashcam maakt continu opnames tijdens je ritten, ook als je auto stilstaat dankzij de parkeerfunctie. Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken, maar het kan gebeuren dat jouw dashcam een verkeersongeval, overtreding of zelfs beelden van een misdrijf vastlegt. Dan is het belangrijk dat je op de juiste manier handelt en zorgvuldig met dit bewijsmateriaal om gaat. Wij geven je een aantal tips wat je wel en niet mag met dashcam beeldmateriaal.

Voor de meeste mensen is het creëren van meer veiligheid onderweg de belangrijkste reden om een dashcam aan te schaffen. Bij schade door een ongeval of overtreding buiten jouw schuld om, kunnen dashcambeelden de afwikkeling hiervan bij zowel justitie als je verzekeraar aanzienlijk vereenvoudigen.

Toch weten veel mensen niet goed wat ze moeten doen met hun dashcambeelden als het voor de eerste keer raak is. Ook wanneer je niet zelf direct slachtoffer bent van een ongeval, maar wel getuige, kunnen jouw dashcambeelden cruciaal zijn voor een ander.

Privacy

Voordat we in gaan op beelden van ernstige situaties willen wij ook nog even stilstaan bij normale opnames waarin niks bijzonders gebeurt.

In Nederland zijn we namelijk zeer gesteld op onze privacy, maar door de opkomst van social media gaat het daar nogal eens mis. Het lijkt zo onschuldig als je beelden online plaatst van een prachtige oldtimer of sportwagen die je onderweg tegenkwam. Dat wil je natuurlijk delen met je vrienden op Facebook. De eigenaar van de auto kan hier echter helemaal niet zo blij mee zijn, zeker wanneer zijn kenteken herkenbaar in beeld is.

Heb je een dashcam met parkeerfunctie? Dan begint de camera ook met filmen als je buurman of buurvrouw voorbij loopt. Er zijn al heel wat burenruzies en zelfs rechtszaken ontstaan door deze opnames.

Belangrijke privacy tips!

Onze eerste tip is om nooit zomaar beelden op internet te plaatsen waarop anderen te zien of te identificeren zijn, tenzij deze mensen daar toestemming voor hebben gegeven. Een tweede tip is om de privacy van de mensen om je heen te respecteren. Niemand vindt het leuk als er een vreemde camera 24/7 op hun huis gericht staat. Tip drie is om onbelangrijke beelden direct weer te verwijderen en niet op te slaan op je computer. Tenzij het natuurlijk mooie vakantieopnames betreft.

Bewijsmateriaal

Een heel ander verhaal wordt het wanneer jouw dashcam beelden heeft vastgelegd van een ernstige situatie. Denk aan een verkeersongeval, verkeersovertreding of misdrijf. Dit kan een situatie betreffen waar jij zelf slachtoffer bent of iemand anders.

Het belangrijkste advies is om in zo’n geval zo snel mogelijk naar de politie te gaan. Zij zullen je instructies geven over hoe zij graag jouw dashcambeelden ontvangen. Vervolgens bepaalt de rechter of jouw beelden ook daadwerkelijk als bewijsmateriaal gelden. Afhankelijk van de situatie kun je de dashcambeelden ook voorleggen aan je verzekeraar.

Wat je absoluut niet moet doen is dergelijke beelden online plaatsen. Dat is niet alleen respectloos richting eventuele slachtoffers, maar kan bovendien ook een lopend onderzoek belemmeren. In Nederland is het zelfs strafbaar dit soort beelden online te plaatsen.

Dashcam aanschaffen

Een dashcam kan een wereld van verschil maken bij de afwikkeling van ernstige verkeerssituaties. Als eigenaar van een dashcam ligt er echter wel een verantwoordelijkheid op je schouders om zorgvuldig met je beeldmateriaal om te gaan.

Ben jij nog op zoek naar een dashcam of wil je eerst meer weten over dashcams? Onze webwinkel biedt naast een uitgebreid assortiment dashcams interessante artikelen en informatie over alles wat met dashcams te maken heeft. Ook staat onze klantenservice graag voor je klaar!

De waardering van www.dashcams.eu/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 49 reviews.