Vragen? Bel 085 301 2944

Alle dashcams Gratis verzending én 2 jaar garantie

Sinds 2013 dé BlackVue expert!

Autospiegel

Dashcams in Nederland steeds populairder

Steeds meer Nederlands hebben een dashcam, zo blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Zowel ingebouwde als losse dashboard camera’s zijn aan een opmars bezig. De dashcams worden niet alleen gebruikt voor het maken van mooie opnames, maar vooral ook ingezet tegen asociaal rijgedrag op de weg.

Steeds meer Nederlands hebben een dashcam, zo blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Zowel ingebouwde als losse dashboard camera’s zijn aan een opmars bezig. De dashcams worden niet alleen gebruikt voor het maken van mooie opnames, maar vooral ook ingezet tegen asociaal rijgedrag op de weg.

Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt er op dit moment circa 250.000 tot 500.000 mensen een dashcam in hun auto hebben. Dit zijn zowel losse als ingebouwde camera’s.

Hoewel er meerdere redenen zijn om een dashboard camera aan te schaffen, blijkt uit het onderzoek dat automobilisten de dashcam vooral gebruiken om asociaal rijgedrag vast te kunnen leggen. Van gevaarlijke inhaalmanoeuvres tot extreme scheurneuzen. Het zijn beelden die je vroeger alleen in een tv-programma als ‘Blik op de weg’ zag. Nu kom je dergelijke opnames van gevaarlijk rijgedrag overal op YouTube en social media tegen.

Bewijsmateriaal dashcam

Dashcam-fabrikant en marktleider Nextbase verwacht dit jaar nog zeker 110.000 dashcams in Nederland te verkopen en zelfs één miljoen in Groot-Brittannië. De Britten lopen op dit vlak zelfs iets voor op Nederland, omdat daar al 1 op de 10 automobilisten met een dashboard camera rondrijdt. In een interview met het AD geeft Nextbase aan dat de Nederlandse markt voor dashcams ongeveer vijf jaar achterloopt op de Britse markt.

Dashboard camera’s en privacy

Bij een verkeersongeval of een misdrijf kan een dashcam heel wat discussies met verzekeraars besparen en als belangrijk bewijs dienen voor de politie. Helaas lijken de Nederlandse wetgeving en rechtssysteem nog niet volledig klaar te zijn voor de opmars van dashcams. Het gebruik van beeldmateriaal conflicteert bijvoorbeeld geregeld met de privacywetgeving en mede daarom zijn dashcams in sommige Europese landen (zoals Luxemburg en Oostenrijk) zelfs helemaal verboden. Gelukkig worden in Nederland dashcam-beelden steeds vaker door rechters erkent als wettelijk bewijsmateriaal.

Ook in Groot-Brittannië liepen ze tegen dit probleem aan, maar lijkt ook daar de politie steeds meer open te staan voor het gebruik van dashcam-beelden. Hier geldt wel dat de persoon die het beeldmateriaal aanlevert moet getuigen bij een eventuele rechtszaak, ook al is deze persoon zelf niet direct betrokken of slachtoffer van een ongeval/misdrijf. Het AD schrijft dat inmiddels één op de vier Britse korpsen wekelijks enkele honderden dashcam-opnames ontvangt van ernstige verkeerssituaties en hier actief mee aan de slag gaat. De kans is groot dat we binnen enkele jaren dezelfde ontwikkeling in Nederland gaan terugzien.

Een dashcam aanschaffen

Naast het verkrijgen van mogelijk bewijs geeft een dashcam de automobilist tijdens de autorit vooral een veiliger gevoel. Ben jij ook enthousiast geworden en sta je op het punt om je eigen dashcam aan te schaffen? Lees dan eerst ons artikel met handige tips waar je op moet letten als je opzoek gaat naar de juiste dashcam. Er zijn inmiddels vele varianten te verkrijgen in verschillende prijsklassen.

Bekijk het gehele assortiment dashcams in onze webwinkel of maak gebruik van onze handige online keuzehulp! Uiteraard staat onze klantenservice klaar om al je vragen te beantwoorden.

De waardering van www.dashcams.eu/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 50 reviews.