Winkelwagen

Vragen? Bel 085 301 2944

Alle dashcams Gratis verzending én 2 jaar garantie

Sinds 2013 dé BlackVue expert!

Dashcams en privacywetgeving

Dashcams en privacywetgeving

Wanneer je een dashcam in je auto gebruikt is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn over de privacywetgeving. Wat mag je bijvoorbeeld met het beeldmateriaal doen en kunnen je opnames eventueel gebruikt worden bij een rechtszaak als bewijsmateriaal?

Wanneer je een dashcam in je auto gebruikt is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn over de privacywetgeving. Wat mag je bijvoorbeeld met het beeldmateriaal doen en kunnen je opnames eventueel gebruikt worden bij een rechtszaak als bewijsmateriaal? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Met een dashcam kun je ontzettend veel vastleggen tijdens het rijden en wanneer je auto stilstaat. Tijdens dergelijke opnames worden er ongetwijfeld andere mensen, auto’s en kentekens vastgelegd.

Om te voorkomen dat bijvoorbeeld je buren zichzelf of hun kenteken ongevraagd op het internet zien terugkomen, heeft de overheid een aantal regels in het leven geroepen om het gebruik van beeldopnames door dashcams te reguleren.

Maar hoe zit het als jouw dashcam beelden heeft vastgelegd van een ongeval of misdrijf? Dienen deze beelden dan als bewijsmateriaal?

Dashcam beelden gebruiken

In Nederland is het gebruik van dashcams gewoon toegestaan en mag je er zoveel en zo vaak mee filmen als je wilt.

De crux zit hem echter in wat je vervolgens met deze opnames doet. Sla je dit op in een privéarchief of verwijder je de beelden om de zoveel tijd? Dan is er niets aan de hand.

Opnames verspreiden

Een ander verhaal wordt het wanneer je dashcam opnames verspreidt op het internet via bijvoorbeeld social media. In principe is dit in Nederland wel toegestaan, zolang er maar geen andere mensen of kentekens herkenbaar in beeld komen tenzij hiervoor expliciet toestemming is gegeven.
Komt je buurman bijvoorbeeld ongevraagd terug in jouw dashcam opname en plaats je dit op YouTube? Dan riskeer je een rechtszaak en een forse boete. Controleer en bewerk je dashcam beelden daarom eerst zorgvuldig voordat je ze online publiceert.

Dashcam opnames als bewijsmateriaal

Een belangrijke reden om een dashcam te gebruiken is natuurlijk het kunnen vastleggen van eventuele verkeersongevallen, overtredingen en misdrijven.

Met een parkeerfunctie kun je in sommige gevallen beelden vastleggen van een (poging tot) inbraak, vandalisme of andere schade die door een ander aan je auto is toegebracht. Ook wanneer je onderweg slachtoffer of getuige bent van een verkeersongeval kan jouw dashcam de afwikkeling hiervan drastisch beïnvloeden.

In Nederland kunnen dashcam beelden gebruikt worden als rechtsgeldig bewijsmateriaal. De rechter bepaalt echter of dat ook daadwerkelijk gebeurt en het kan zijn dat deze jouw bewijs alsnog afkeurt.

We raden je aan om jouw dashcam opnames hoe dan ook aan te dragen bij de autoriteiten wanneer je slachtoffer danwel getuige bent van een ongeval of misdrijf. Plaats in ieder geval dergelijke beelden nooit zomaar op het internet!

Wetgeving dashcams buiten Nederland

Houd er rekening mee dat de regels rondom privacywetgeving buiten onze landsgrenzen anders kunnen zijn. In België is de privacywetgeving gelijk aan die in Nederland, maar in Duitsland mogen dashcam beelden voor geen enkele reden of situatie gepubliceerd worden. Daarnaast zijn dashcams in Luxemburg, Portugal en Oostenrijk überhaupt verboden.

Als professionele verkoper van dashcams proberen wij natuurlijk altijd zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van de actuele wetgeving en regels rondom dashcams. Onze klantenservice staat voor je klaar om al je vragen over dashcams te beantwoorden. Daarnaast vind je in onze webshop een zeer uitgebreid assortiment dashcams om goed voorbereid de weg op te gaan.

De waardering van www.dashcams.eu/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 38 reviews.